Туристически пешеходни маршрути

Карти на маркираните туристически маршрути в Пирин планина

Към сайта

Добре дошли

В най-красивата, величествена и посещавана от туристите част на Пирин, между местностите “Предел” и “Тодорова поляна”, е разположен най-старият национален парк в България. Национален парк “Пирин” е с територия от 40 365 ха. В границите на парка попадат повече от 50 мраморни и гранитни върха с височина над 2500 м. Сред тях първенец е връх Вихрен – 2915 м н.в. От скалистите върхове до долините планината е набраздена от 35 големи и малки циркуси, в чиито “легла” са разположени повече от 180 ледникови езера.  

 

Мисли за планината

Всеки иска да живее на върха на планината, но щастието и израстването се случват, когато я изкачваш. Тук всеки залез ни носи спокойствие, всеки изгрев ни носи надежда.

Джеймс Алън

Никога не измервай височината на една планина, докато не си стигнал върха. Тогава ще видиш колко ниска е била.

Даг Хамерскьолд

Планината, неутрална и силна, дава и отнема според каквото носим в себе си. Избягалите “отдолу” попадат в тази могъща, хармонична природа, налагаща свои граници и мерки за оцеляване. Амбициозните развиват тяло, разширяват дух, преборват се с живота и себе си. Има други, незадоволени, най-често бягащи от всичко. Те ще се крият горе, открили « земния мир ».Има и още една категория хора, които потъват в себе си, преоткриват живота различно.

Иван Пастухов
Видео

ГалерияНай-красивите мигове от планината

Изгрев над Тевното езеро

Изгрев над Тевното езеро


МАРШРУТ № I е част от международния такъ…

Страшните зъбери на Куклите

Страшните зъбери на Куклите


МАРШРУТ № II започва от разклона за х. …

Мъгливо утро под Синаница

Мъгливо утро под Синаница


Утро над Синанишко езеро.

Залез над Кутела

Залез над Кутела


Поглед към Банско от връх Кутела.

Виж още

ДНП "Пирин"Свържете се с нас

 

Форма за контакт

Информация

Ако откритете интересни обекти,опасни места, труднопроходими и непознати местности - изпратете ни координати и снимки за да ги направим достъпни за всички!

Адрес

град Банско
улица "България" 4 тел.: 0749/88204,e-mail: pirin_np@mail.bg
Д НП "Пирин" http://pirin.bg/

"Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”